13 June 2017

Atasi lapar semasa puasa

Produk Viral ni : Bertenaga sepanjang hari dgn Suhoor Cereal Granola.

🌾Berat product 525gm
🌾Satu Serving 35gm
🌾1 botol utk 15hari
🌾Harga Rm108 + pos rm7sm/rm10ss


0195827006


***Mengapa semasa bersahur kita digalakkan memilih makanan yang mempunyai Glicemix Index yang rendah***
Apabila kita makan makanan yang mempunyai GI tinggi, kadar kenaikan paras glukosa dalam darah yang pantas akan menyebabkan paras glukosa memuncak. Insulin akan dirembeskan sebagai tindakbalas tubuh kerana paras gula yang memuncak untuk menurunkan paras glukosa ini dengan segera. Tubuh manusia tidak sepatutnya mempunyai paras gula yang terlalu tinggi dalam darah. Hanya sebahagian dapat digunakan sebagai tenaga dan selebihnya akan disimpan sebagai lemak. Lemak yang tersimpan tidak akan digunakan sebagai sumber tenaga utama. Tubuh akan mula merasa lapar semula apabila paras gula turun mendadak dan ini menyebabkan rasa lapar yang berulang-ulang walaupun baru makan beberapa jam sebelumnya.

Dari situ keadaan menjadi bertambah buruk lagi kerana apabila paras glukosa ini turun ia akan menyebabkan kita mula lapar semula. Rasa lapar atau craving ini amat cepat dirasakan selepas makan makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi dan proses ini seperti suatu ‘kitaran kejam’ (vicious cycle) yang menjadikan seseorang itu banyak makan tetapi sentiasa berasa lapar.
Suhoor Cereal Granola adlh makanan yg mempunyai GI yg rendah kerana kandungan Oat, Bijirin, Beras Perang, Kurma, dan Chia Seed selain multivitamin & mineral.
❗️Nasi putih mempunyai Glicemix Index yang tinggi❗️
Petikan blog Dr. Norman Norawi

tESTIMONI Pengguna